Co trzeba wiedzieć o postępowaniu dietetycznym w chorobach układu krążenia?

Zentiva_zdjecie_co_trzeba.png

Choroby układu krążenia wymagają wdrożenia postępowania dietetycznego, które będzie stanowiło wsparcie działań farmakologicznych.

Założenia diety w chorobach układu krążenia

Przyjęte postępowanie w dużej mierze jest uzależnione od stanu pacjenta, jego chorób współistniejących, a także stylu życia i uwarunkowań ekonomicznych. Z tego powodu osoby cierpiące na choroby układu sercowo-naczyniowego powinny być objęte poradnictwem żywieniowo-dietetycznym, które pozwoli dobrać optymalny sposób żywienia oraz kontrolować go i w razie potrzeby modyfikować. Istnieje kilka zasad, którymi należy się kierować przy tworzeniu takiej diety.
 

Kaloryczność

Dieta w chorobach układu krążenia powinna opierać się na założeniach zdrowego żywienia, w warunkach polskich podsumowanych w tzw. piramidzie zdrowego żywienia i aktywności. Oznacza to, chory powinien przyjmować 4–5 mniejszych posiłków dziennie, a ich podstawę powinny stanowić warzywa i owoce w stosunku 3:1. 
U pacjentów z chorobami układu krążenia przyjęta dieta powinna zapewniać uzyskanie i utrzymanie wskaźnika masy ciała (BMI, body mass index) w przedziale 20–25 kg/m2. Z tego powodu wytyczne Polskiego Towarzystwa Dietetyki zalecają uprawianie aktywności fizycznej o średniej intensywności przez 2,5–5 godziny tygodniowo lub 30–60 min przez większość dni w tygodniu. Zalecenie to jest zgodne także z sugestiami autorów piramidy zdrowego żywienia.
 

Tłuszcze 

Kluczową rolę w powstawaniu otyłości i zaburzeń metabolicznych odgrywają tłuszcze. Ich nadmierna ilość prowadzi do rozwoju miażdżycy, zwiększenia objętości tkanki tłuszczowej oraz związanych z tym zaburzeń gospodarki metabolicznej powodujących powstanie cukrzycy typu 2. Z tego powodu w diecie pacjentów z chorobami układu krążenia niezbędne jest ograniczenie podaży tłuszczu ogółem poniżej 30% całkowitej energii, podaży nasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 7% energii i zastępowanie ich nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz jak najniższa podaż (a najlepiej wyeliminowanie) izomerów trans. Dieta z ograniczeniem nasyconych kwasów tłuszczowych zawierająca co najmniej 25 g/dobę białka sojowego może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Ilość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dobę. W tym miejscu należy przypomnieć, że przez cztery dekady duża zawartość cholesterolu w jajach była przyczyną ożywionych dyskusji na temat zasadności ich spożycia nie tylko w chorobach układu krążenia. Na podstawie najnowszych badań przyjmuje się jednak, że osoby z grupy podwyższonego ryzyka (cukrzyca, hipercholesterolemia) mogą bezpiecznie spożywać maksymalnie 3–4 jaja tygodniowo (łącznie z tymi w potrawach). 
Ze względu na korzystne ochronne działanie na układ krążenia wytyczne zalecają przyjmowanie 250–500 mg/dobę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 w postaci ryb oraz ze źródeł roślinnych. Regularne spożywanie dwóch porcji ryb morskich tygodniowo (po 140 g) obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, jednak najsilniejszy efekt obserwuje się u chorych przyjmujących wyższe dawki tych kwasów, co można osiągnąć tylko przez suplementację. U pacjentów po zawale serca NICE (National Institute for Health and Care Excellence) zaleca podaż przynajmniej 7 g kwasów omega 3 tygodniowo z 2–4 porcji tłustych ryb lub ok. 1 g w postaci suplementu przez 4 lata. W aktualizacji zaleceń z 2013 r. podkreślono, aby nie zalecać rutynowo jedynie spożycia tłustych ryb w ramach profilaktyki zawału. 


Węglowodany

Należy dążyć do ograniczenia przyjmowania węglowodanów łatwo przyswajalnych, głównie fruktozy i sacharozy. Poza tym ogólny udział węglowodanów w diecie powinien być proporcjonalny do reszty makroskładników i wynosić ok. 45%. 


Błonnik pokarmowy 

Dzienna podaż błonnika pokarmowego powinna wynosić co najmniej 14 g na 1000 kcal lub 25 g dziennie u kobiet i 38 g u mężczyzn. Udowodniono, że każde dodatkowe 7 g błonnika dziennie o 9% zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.


Potas

Potas wpływa korzystnie na układ krążenia za pośrednictwem zmniejszania aktywności układu współczulnego i układu renina–angiotensyna–aldosteron. Przekłada się to na obniżenie ciśnienia tętniczego, zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu (nawet o 24%). Żeby uzyskać taki efekt, dzienne spożycie potasu z żywnością powinno wynosić co najmniej 3510 mg (90 mmol). Chorzy na nadciśnienie tętnicze przyjmujący leki moczopędne w celu uniknięcia hipokaliemii powinni stosować suplementację potasem i kontrolować stężenie tego pierwiastka we krwi. 


Wapń

Efekt hipotensyjny suplementacji wapniem jest zbyt mały, żeby było możliwe sformułowanie wytycznych dotyczących jego dawki dziennej w chorobach układu krążenia, jednak większość badań wskazuje na pozytywną rolę tego pierwiastka pochodzącego z diety. Suplementację należy prowadzić z ostrożnością ze względu na ryzyko zwiększenia śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.


Magnez

W części badań podawanie 500–1000 mg magnezu prowadziło do obniżenia ciśnienia o 2,8–5,6/1,7–3,4 mm Hg. Brak jednoznacznych wyników z większej liczby badań sprawia jednak, że nie ma zaleceń dotyczących standardowej suplementacji tego pierwiastka. 


Sól kuchenna

Według Global Burden of Disease Study spożycie soli powyżej 5 g/dobę odpowiadało za 1,65 mln zgonów w 2010 r., m.in. z tego powodu Światowa Organizacja Zdrowia uznała dążenie do jego zmniejszenia w całej populacji za działanie priorytetowe. Dzienne ograniczenie spożycia sodu o 70–80 mmol (ok. 4 g chlorku sodu) istotnie zmniejsza ciśnienie tętnicze o 4,8/2,5 mm Hg u osób z nadciśnieniem. Jednak nawet niewielka redukcja (ok. 1 g/dobę) zmniejsza ciśnienie tętnicze na tyle, że efekt ten przekłada się na redukcję ryzyka zgonu z powodu udaru i choroby niedokrwiennej serca u osób z nadciśnieniem o 14% i 9%. Dlatego w przypadku pacjentów kardiologicznych zaleca się ograniczenie spożycia soli poniżej 5 g, a u osób sodowrażliwych w jak największym stopniu.


Orzechy 

Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, fitosteroli oraz związków fenolowych. Na podstawie wyników badań zaleca się, by 30 g niesolonych orzechów stanowiło element diety kardioprotekcyjnej. Dawka ta zmniejsza o 30% ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak udar czy zawał.


Czosnek 

Czosnek odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia przede wszystkim z powodu działania hipolipemizującego. Choć nie ma dokładnych danych, to przyjmuje się, że 1–2 ząbki czosnku (4 g) dziennie obniżają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. 


Alkohol 

Chociaż wyniki badań wskazują na korzystny wpływ umiarkowanego spożycia napojów alkoholowych na zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, to eksperci tworzący polską piramidę żywieniową rekomendują zaprzestanie jego przyjmowania. Z kolei eksperci międzynarodowi zalecają, aby mężczyźni pili nie więcej niż 20 g na dobę, a kobiety – 10 g, natomiast osobom z nieprawidłowym stężeniem triglicerydów zalecają całkowite wykluczenie alkoholu.


Diety stosowane w profilaktyce i leczeniu

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska jest jedną z pierwszych, w stosunku do których udowodniono wpływ na zmniejszanie ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Opiera się na świeżych warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, olejach roślinnych (przede wszystkim oliwie z oliwek) i rybach, natomiast zawiera niewiele czerwonego mięsa i nasyconych kwasów tłuszczowych. Według badań ten model żywienia zmniejsza o 10% ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia i o 8% wszystkich zgonów. W grupie wysokiego ryzyka dieta ta obniżała o 29% ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. 


Dieta DASH 

W profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, a także pacjentom z nadwagą lub otyłością, cukrzycą, dyslipidemią lub zespołem metabolicznym rekomenduje się dietę DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), uznawaną za najzdrowszą dietę świata. Opiera się ona na świeżych produktach: niskotłuszczowym nabiale, warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach, orzechach, chudym mięsie, rybach i drobiu. Działa hipotensyjne, co wynika m.in. z niskiej zawartości sodu oraz odpowiednich ilości wapnia, potasu i magnezu, a także dużej zawartości błonnika pokarmowego, natomiast niewielkiej nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Według metaanaliz obniża ciśnienie o 6,74/3,54 mm Hg. 
Dieta portfolio 
Dieta portfolio została opracowana w celu zmniejszenia stężenia cholesterolu. Zakłada ona niewielkie spożycie tłuszczów nasyconych i soli oraz znaczny udział składników o działaniu hipolipemizującym: rozpuszczalnych w wodzie frakcji błonnika pokarmowego, białka sojowego, fitosteroli roślinnych i orzechów. Ma zapewniać 1 g steroli na 1000 kcal lub 2 g/dobę, 10 g na 1000 kcal lub 20 g/dobę błonnika rozpuszczalnego, 50 g/dobę białka sojowego oraz ok. 30 g (23 sztuk) orzechów lub migdałów. 


Podsumowanie

Sposób żywienia należy do najważniejszych modyfikowalnych czynników ryzyka chorób układu krążenia i w ich leczeniu jego zmiana powinna stanowić podstawową metodę bez względu na konieczność stosowania farmakoterapii. To bezpieczna i jednocześnie niedoceniana metoda leczenia, która zapewnia lepszą kontrolę ciśnienia, a także poprawia parametry metaboliczne i korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie pacjenta. 

 

Aby pobrać plik Zalecenia dietetyczne dla osób z nadciśnieniem tętniczym kliknij tutaj.

 

Piśmiennictwo

  1.  Aburto N, Hanson S, Gutierrez H i wsp. Effect of increased potassium intake on cardiovascular risk factors and disease: systematic review and meta-analyses. BMJ 2013; 346: 1-19. 
  2. Cutler JA, Follmann D, Allender PS. Randomized trials of sodium reduction: an overview. Am J Clin Nutr 1997; 65: 643-51. 
  3. Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD i wsp. 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk: A Report Guidelines of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice. Circulation 2014; 129 (25 Suppl. 2): S76-99. 
  4. Eilat-Adar S, Sinai T, Yosefy C, Henkin Y. Nutritional recommendations for cardiovascular disease prevention. Nutrients 2013; 5: 3646-83. 
  5. Estruch R, Ros E, Salas-Salvado J i wsp. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N. Engl. J. Med. 2013; 368: 1279-90. 
  6. Gajewska D, Pałkowska-Goździk E, Lange E i wsp. Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii u osób dorosłych. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2016. Dietetyka 2016; 9: wyd. spec.
  7. Houston MC, Harper KJ. Potassium, magnesium, and calcium: their role in both the cause and treatment of hypertension. J. Clin. Hypertens. 2008; 10: 3-11. 
  8. Jarosz M, Traczyk I, Stoś K i wsp. Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. IŻŻ, Warszawa 2018.
  9. Khoo YS, Aziz Z. Garlic supplementation and serum cholesterol: a meta-analysis. J. Clin Pharm Ther 2009; 34: 133-45. 
  10. Kris-Etherton PM, Grieger JA, Etherton TD. Dietary reference intakes for DHA and EPA. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2009; 81: 99-104.
  11. Mozaffarian D, Wu JHY. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease Effects on Risk Factors, Molecular Pathways and Clinical Events. J Am Coll Cardiol 2011; 58: 2047-67.
  12. Piepoli MF, Hoes AW, Agewall S i wsp. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: The Sixth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice (constituted by representatives of 10 societies and by invited experts) Developed with the special contribution of the European Association for Cardiovascular Prevention & Rehabilitation (EACPR). Eur Heart J 2016; 37: 2315-81. 
  13. NICE. Clinical guideline: Myocardial infarction: cardiac rehabilitation and prevention of further cardiovascular disease. 2013 [online: https://www.nice.org.uk/guidance].
  14. Saneei P, Salehi-Abargouei A, Esmaillzadeh A i wsp. Influence of Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet on blood pressure: a systematic review and meta-analysis on randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2014; 24: 1253-61. 
  15. Sofi F, Abbate R, Gensini G, Casini A. Accruing evidence on benefits of adherence to the Mediterranean diet on health: an updated systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2010; 92: 1189-96. 
  16. Stone NJ, Robinson J, Lichtenstein AH i wsp. 2013 ACC/AHA Guideline on the Treatment of Blood Cholesterol to Reduce Atherosclerotic Cardiovascular Risk in Adults. A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol 2014; 63 (25 Pt B): 2889-934. 
  17. Varshney R, Budoff MJ. Garlic and Heart Disease. J Nutr 2016; 146: 416-21. 
  18. Xiao Q, Murphy RA, Houston DK i wsp. Dietary and supplemental calcium intake and cardiovascular disease mortality: the National Institutes of Health-AARP diet and health study. JAMA Intern Med 2013; 173: 639-46. 
     

000646181/03/2024

Przeczytaj także